Vanlife, waarom eigenlijk?

Vanlife, waarom eigenlijk?

De ultieme vorm van vrijheid

Je verkoopt je huis, verbouwt een bestelbus, en zet je gps-bestemming op ‘horizon’. Gekkenwerk? Misschien. Maar je bent niet de enige. De vanlife community groeit in rap tempo. Van twintigers tot gepensioneerden, ze spenderen uren on the road. Waarom? Dat verschilt per vanlifer, maar vaak heeft het te maken met minimalisme, reislust, en, zoals in mijn geval: vrijheid.

Vrijheid van locatie

Zet me in een huis en ik krijg de kriebels. Ik voel me opgesloten. Nieuwe mensen, nieuwe prikkels, nieuwe uitzichten, nieuwe ervaringen. Dat heb ik nodig. En vooral: niet het gevoel vast te zitten, maar altijd in beweging zijn.

Eigen kantooruren

Met een huis/kantoor op wielen werk ik steeds in een nieuwe omgeving, wat me geïnspireerd houdt.

‘A different view a day, keeps my writer’s block away’

Als vanlifer, digital nomad, en freelance tekstschrijver – om maar even met wat hippe termen te strooien – zoek en kies ik mijn eigen opdrachten, mijn eigen werkplek, en plan ik mijn eigen tijd in. En als ik mijn laptop aan het eind van de dag dichtklap, ziet mijn ‘kantoor’ er een stuk anders uit dan toen ik nog op een echt kantoor werkte.

Minimalisme

Als je in je van woont en werkt heb je weinig ruimte voor (overbodige) spullen, waardoor je leven al snel een minimalistisch tintje heeft. Is die trend er nog steeds?! Geen idee. Maar als ik alleen de hoognodige spullen in een paar kastjes kan proppen en daardoor geen overbodige zooi in m’n leven heb, dan ben ik toch echt een stuk rustiger in mijn hoofd.

‘Een opgeruimde kamer (op wielen) is een opgeruimd hoofd’

Genieten

Naast de vrijheid en de dagen vol inspiratie vind ik dit leven gewoon heerlijk. On the road gaat mijn wanderer-hart sneller kloppen. De weg voor me, de natuur, de inspirerende mensen, de nieuwe ervaringen, urenlange wandelingen om prachtige omgevingen te ontdekken. Zet me buiten neer en ik ben een gelukkig mens.

Een way of life

Mede door alle prachtige instagramaccounts vol foto’s van bloedmooie uitzichten en kampvuurtjes onder de sterrenhemel, hebben mensen wel eens een verkeerd beeld bij ‘vanlife’. Het is geen vakantie, het is geen reis, het is een way of life. Een way of life met veel uitdagingen, hobbels en leermomenten, wat het extra karakter geeft. En ondertussen gaat het werkende leven ook gewoon door. Doordat ik genoeg werk heb kan ik op deze manier leven, en daar ben ik meer dan dankbaar voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *